Pentru eradicarea micilor dezastre personale utilizaţi următoarea componentă a valului de shoegaze, originară din Franţa şi înfiinţată în anul 2000, ca proiect solo al lui Stéphane Paut (Neige), cu amprente vizibile de post-rock şi post-metal, cea mai importantă şi eficientă piesă a maşinăriei de alternative metal fiind constituită de albumul Souvenirs d’un autre monde (2007): Alcest.

Intrucţiuni de utilizare:

1. Ciel Errant
Nu vrei să fii singur. Nu vrei să îţi muşti buzele până la sânge. Nu vrei să îţi imaginezi corpul încurcat în alge. Nu vrei să fii pe o câmpie a unei lumi care nu mai e a ta.
Vrei ca zgomotele de fond să nu se estompeze complet. Nu vrei să fii într-o cameră complet izolată fonic şi să auzi cum îţi circulă sângele prin membre. Dar aşa e. Începi să urli, diafragma este încordată la maximum, sunetul s-ar putea prea bine să aibă 19000 Hz. Nu mai auzi nimic.

2. Sur l’autre rive je t’attendrai
“N’aie crainte, à présent tout est fini.” ţi-ai dori să îţi urle cineva. Că pe malul celuilalt râu cineva te aşteaptă. Că cerul nu e o groapă comună. Că primăvara ar putea veni cu ceva mai mult decât cu:

3. Printemps Émeraude
amorţirea maxilarelor
momentele în care nu ştii dacă nişte cuvinte monosilabice ar putea salva totul sau dărâma totul
serile în care te uiţi în oglindă după ce te-ai spălat pe faţă
& muzica urlă
& tu nu urli / te întrebi ce dracu’ faci / ce dracu’ faci cu tot / pentru cine şi pentru ce ai plâns
pentru ce naiba ai plâns de 8 ori într-o zi
pentru ce naiba ţi-ai ros unghiile până în carne
& ţi-ai spus gata, nununununununununu, acum termin
& te-ai urcat pe o rampă de beton & ai privit trenurile dezafectate & nu ţi-ai mai spus nimic, nu e nimic dramatic în asta, ai privit şi-atât, nu s-a rezolvat nimic, nu s-a stricat nimic.

Când primăvara ar putea veni cu:

4. Souvenirs d’un autre monde
la quiétude passée
solouri lente de chitară dublate periodic de distorsia unei alte chitări
zilele în care nu te uiţi pe fereastră & nu citeşti & doar muzică
& abandonurile nu mai pot fi evitate, dar asta nu contează, nu mai contează, venele zvâcnesc, există ritm sinusal, există saltul în gol şi plasa de dedesubt, există scafandri şi rezerve de oxigen, există exces de glicemie în sânge şi insulină, există vânătăi şi farduri, dresuri rupte şi ojă incoloră
există un autre monde, acele mici suveniruri îngrădite de lanţuri rupte care te fac să spui încă puţin, care îţi zburlesc părul de pe braţe

5. Les Iris
acorduri cu efecte hipnotizante care te fac fie să strigi isteric, fie să recurgi la tăceri interminabile, cu ochii fixaţi într-un punct şi nicăieri, cu gândul că asta ar putea fi fericirea de pe
celălalt mal, sur l’autre rive
& tăcerea de după minutul 41:27, când toţi pereţii au fost dărâmaţi, dar irişii au rămas intacţi.


Cam asta se întâmplă înainte/după audiţia lui Souvenirs d’un autre monde. Cam aşa se întâmplă când nişte acorduri simpliste dărâmă totul, când se instalează amintirile de pe celălalt mal, dintr-o primăvară plină de irişi şi rămâne doar cerul ca o rufă murdară, dar fără cute şi nu ştii dacă e bine sau nu să opreşti zâmbetul.