Mărturisesc că viața cu o pisică nu atinge în totalitate cotele maxime ale relaxării și nici nu aduce doar momente similare celor din cafenelele cu pisici. Partea bună e că poți experimenta o gamă largă de emoții atunci când ești ținta unor atacuri-surpriză nocturne sau pur și simplu când îți aranjezi părul, atunci când ajungi acasă și esti întâmpinat de cea mai blândă privire iar după draperii te așteaptă răsturnate ghivecele cu flori De aproape 6 ani, dragul meu pisic, Lucian, are grijă de viața mea afectivă și nu îmi permite să mă plictisesc.

Trebuie să admit că obsesia mea pentru pisici m-a condus, acum ceva timp, către arta lui Wain. Iată, așadar, o destul de scurtă incursiune într-o lume cu pisicuțe și pupile dilatate.  Departe de a fi o critică a artei lui Wain, următoarele rânduri  sunt întrerupte de imagini dintr-o societate reinventată a pisicilor.

Ilustratorul de pisici antropomorfizate, Louis Wain s-a născut în 1860 în Clerkenwell, Londra. Din cauza unei malformații congenitale numită cheiloschizis sau buza de iepure, la recomandarea medicului, Wain devine elev la 10 ani. Nefiind foarte interesat de școală prefera de cele mai multe ori să hoinărească pe străzile Londrei. Ajunge totuși să studieze la West London School of Art și aici activează ca profesor pentru un timp. La 20 de ani devine freelancer și tot în această perioadă tatăl său moare.

colaj1

Debutul obsesiei pentru desenarea pisicilor are loc la vârsta de 23 de ani. Atunci începe să caricaturizeze diverse ipostaze ale pisoiului său, Peter, spre amuzamentul soției sale, Emily, bolnavă de cancer. Emily îl susține și îl încurajează să publice lucrările astfel că primul desen cu pisici antropomorfizate apare în Illustrated London News. Desenul poartă titlul A Kittens Christmas Party. Apare mai întâi în creion, după care este întâlnit și în alte variante.

3aschizo

Diagnosticat cu schizofrenie sau, după cum este discutat mai târziu de către medici, cu sindromul Asperger, în 1924 Wain este internat la Springfield Mental Hospital în Tooting. După un an este descoperit de scriitorul H.G. Wells iar influența primului ministru din acea perioadă îi asigură transferul la Bethlem Royal Hospital în Southwark.

colaj2schizo

colajschizo3

Nu de puține ori, la pacienții cu paranoia apare ideea de otrăvire prin hrană sau băutură, urmată de refuzul de a se alimenta. Neîncrederea şi suspiciunea sunt prezente şi în desenul de mai jos. De asemenea, ostilitatea este un element destul de întâlnit în ilustrațiile lui Wain fiind totodată și o particularitate care îl descrie pe artist ca pacient în timpul primelor sale internări.

schizo3

schizo4

Pe măsură ce boala îl transformă pe Wain, pisicile lui  trec de la simple acțiuni umane precum servitul ceaiului, cântatul la instrumente sau fumatul la excentricități vestimentare, pisicile afișând mai mult o privire larg deschisă, suspicioasă. Sunt înconjurate de pattern-uri abstracte iar spre ultima perioadă devin similare cu reprezentările unor zeități hinduse sau chiar cu experienţe LSD.

colajpisici3

schizo5

În 1930, Louis Wain, este transferat la Napsbury Hospital în nordul Londrei. Aici își petrece ultimii 15 ani de viață în compania unei colonii de pisici din grădina spitalului. O teorie de la începutul anului 1953 speculează faptul că boala psihică a artistului ar fi avut drept cauză un parazit numit toxoplasma gondii, întâlnit în excrementele pisicilor.