Cred că obsesia mea legată de groupie-uri a început prin primul an de liceu și a început așa:

Când încă eram fata care începuse să se penseze cu doar o vară în urmă și care încă purta tricouri peste bluze și mănuși fără degete încercând (uneori inconștient) să copieze un personaj dintr-o carte, sau dintr-un film/serial. Așa că atunci simțeam că oricât de mult machiaj mi-aș pune, tot cinșpe ani am, tot am  puf  blond în spatele gâtului, tot sâni mici și față de copil am. Și-mi doream  să îmi schimb și eu numele în Penny Lane și să trăiesc într-un autocar care miroase a iarbă, parfum  ieftin și sex și să port rochii scurte, albe și transparente, și să am părul lung și ondulat (chiar dacă atunci nu puteam să stau mai mult de jumătate de an fără să vreau să-l tund scurt).

Mereu am vrut să fac muzică și, deși am încercat să merg pe drumul ăsta în toate felurile posibile (am luat ore de chitară, de pian și am avut o tentativă penibilă de a cânta înr-o trupă pe la șaișpe ani cu încă trei wannabes fără ureche muzicală care aveau  impresia că sunt următorii Kurt, Dave și Chris) știam că n-o să reușesc niciodată în direcția asta. Dar continuam să-mi dau banii pe viniluri scumpe pe care nu aveam unde să le ascult și pe DVD-uri cu concerte live și de câte ori prindeam câte un record store când  mergeam cu ai mei în vacanță, stăteam cu orele înăuntru. Și căutările mele pe google erau who is Angie” really named after?/ IsLucy In The Sky With Diamonds” really short for LSD or is it named after a drawing made by Lennon’s kid?/ Axl Rose wearing pants in a concert/Eric Clapton and Pattie Boyd/George Harrison and Pattie Boyd/ Lori Maddox and Jimmy Page/ How did Bonham die?/ Did Bob Dylan and Joan Baez date? și mă entuziasmam la video-uri de genul ăsta:

(Kurt Cobain & Eddie Vedder dancing to Clapton’s Tears in Heaven)

Le-am căutat pe tipele astea în toate locurile posibile. Aveam tumblr-ul plin cu pozele lor, căutam interviuri, înregistrări, orice. Îmi plăcea să le spun band-aids, pentru că așa își ziceau ele în Almost Famous. Printre primele despre care am citit a fost Lori Maddox, care era my ultimate favourite. Lori s-a născut în Los Angeles în 1958 și, pentru ea, lucrurile astea au început la o vârstă foarte fragedă. Era prietenă foarte bună cu un alt band-aid, Sable Starr, alături de care și-a făcut loc în lumea rock-ului. La doar 13 ani și-a pierdut virginitatea cu David Bowie și Angie Bowie și la 14 a început relația ei cu Jimmy Page. Page a văzut-o la o petrecere, și pentru că, contrar tuturor aparențelor, nu se descurca atât de bine cu femeile tot timpul, l-a rugat pe managerul trupei să se ducă la Lori și să-i spună că Page pusese ochii pe ea. Mai târziu,  Lori a fost adusă cu  mașina până la hotelul la care erau cazați membrii formației Led Zeppelin, unde  Page o aștepta în cameră.

It was dimly lit by candles… and Jimmy was just sitting there in a corner, wearing this hat slouched over his eyes and holding a cane. It was really mysterious and weird… He looked just like a gangster. It was magnificent, spune Lori în Hammer of the Gods.

Relația dintre cei doi a fost ținută ascunsă aproape tot timpul, parțial pentru că Jimmy era în același timp cu o altă band-aid, Pamela Des Barres, și parțial pentru că Lori era minoră. Ulterior Jimmy a încheiat relația cu Pamela, însă și pe cea cu Lori, părăsind-o pentru Bebe Buell. Lui Lori i-a fost foarte greu să treacă peste relația cu Jimmy, dar, deși s-au împăcat pentru o perioadă foarte scurtă în anii 80, povestea dintre cei doi s-a terminat atunci. Acum Lori locuiește și lucrează în Los Angeles și, cu excepția câtorva interviuri despre perioada ei de groupie, încearcă să stea departe de ochii publicului.

lorimaddox


Că tot am menționat-o ca fiind wing-girl-ul lui Lori Maddox, Sable Starr, the queen of the groupie scene, s-a născut în Paolos Verdes, Los Angeles, și ea fiind una dintre așa numitele baby groupies, pentru că a început și ea tot la 13 ani, așa cum aflăm din cântecul lui Iggy Pop, “Look Away”:

Sable a lăsat în urma ei o listă lungă de băieți frumoși ca Robert Plant, Mick Jagger, David Bowie, Rod Stewart sau Alice Cooper – pe care a mărturisit că ea crede că i-a atras cu hainele ei glam rock  ieșite din comun, –  dar și conflicte, cum e cel cu soția lui Jagger, Bianca. La 16 ani a fugit în New York cu Johnny Thunders (tot din cântecul lui Iggy Pop), însă relația lor nu a durat prea mult și ea s-a mutat înapoi în Los Angeles. Sable a murit la 51 de ani, în aprilie 2009, în Nevada, de cancer la creier.

sablestarr


O altă regină e Chris O’Dell, supranumită și super-groupie. Totul a început când Chris s-a întâlnit din întâmplare cu PR-ul Beatleșilor în Los Angeles și s-a mutat la Londra unde, după puțin timp a început să lucreze pentru George Harrison și mai târziu, după ce Harrison s-a plictisit de ea, s-a mutat acasă la Clapton, apoi a lucrat o perioadă pentru Rolling Stones și puțin mai târziu a lucrat ca tour manager pentru Bob Dylan. Eric era un tip singuratic și, după cum mărturisește pentru The Telegraph,  Chris se simțea mereu ca și cum ar fi mers pe coji de ouă în preajma lui. Cu Jagger în schimb, trebuia să faci sex exact atunci când voia el, spune ea tot pentru The Telegraph. Așadar, Chris O’Dell s-a culcat cu Bob Dylan, Ringo, Starr, Mick Jagger, Eric Clapton & others și lua atât de multe droguri încât putea să-i bage sub masă pe maeștri gen Keith Richards. Acum, după ce a fost martora atâtor evenimente spicy & juicy din lumea rock-ului (de exemplu momentul în care Harrison i-a spus lui Ringo Starr că se culca cu nevasta lui și Ringo Starr i-a răspuns că mai bine el decât cineva pe care nu cunoștea) – femeia din spatele cântecului compus de Harrison, Miss O’Dell, după ce a fost căsătorită cu Anthony Russell (cu care are un băiat, William), s-a căsătorit cu un consilier în dependență de droguri și, între timp, a scris o carte despre viața ei de groupie, Miss O’Dell: My Hard Days and Long Nights with the Beatles, the Stones, Bob Dylan, Eric Clapton, and the Women They Loved.

chrisodell


Pamela Des Barres, o altă stea a band-aid-urilor și o super eye-candy, a crescut în sudul Californiei și i-a visat pe Beatleși și pe Rolling Stones de când era mică. Prin niște circumstanțe favorabile, Des Barres a ajuns să fie babysitterul copiilor lui Frank Zappa și așa a intrat încet-încet în lumea rockstar-urilor. Pamela făcea parte și din The GTOs, un all-girl groupie musical group care s-a dezvoltat cu ajutorul lui Frank Zappa. Grupul a avut o singură apariție live și s-a destrămat după scurt timp din cauza unor arestări pentru posesie de drogri. Des Barres a cucerit multe personaje ale rock-ului, printre care și Mick Jagger, căruia a reușit, într-un final, să-i compare organele genitale cu cele pe care le pictase pentru ora de arte din liceu, Jimmy Page, cu care a avut o relație zbuciumată, plină de certuri, droguri & make-up sex, Gram Parsons, cu care susține că ar fi avut cea mai profundă conexiune (soul mate like), deși era îndrăgostită de Chris Hillman în același timp. Pamela mărturisește într-un interviu pentru The Weeklings că faptul că a știut să fie la momentul potrivit, în locul potrivit, cu atitudinea potrivită și cu gusturile în muzică potrivite a fost ceea ce a ajutat-o să ajungă acolo unde a ajuns. Pamela a fost căsătorită din 1977 și până în 1991 cu Michael Des Barres (lead singer la Detective) și au împreună un băiat, Nicholas Dean Des Barres. Pamela Des Barres a publicat două cărți de memorii despre experiența ei de groupie  I’m with the Band (1987) și Take Another Little Piece of My Heart: A Groupie Grows Up (1993) și alte două, Rock Bottom: Dark Moments in Music Babylon și Let’s Spend the Night Together: Backstage Secrets of Rock Muses and Supergroupies (Chicago Review Press, 2007). Acum, ea e o supraviețuitoare de cancer la sân, e profesoară în Los Angeles și scrie articole pentru diverse reviste.

pameladesbarres


Speaking of candy, Connie Hamzy, căreia i se spunea Sweet Connie din pricina unor versuri ale trupei Grand Funk Railroad: “Sweet, sweet Connie, doin’ her act/ She had the whole show and that’s a natural fact.

A luat la rând membri ai trupelor The Eagles, The Who, Bad Company, ZZ Top, The Doobie Brothers și mulți alții, printre care și Bill Clinton. Connie, una dintre cele mai cunoscute groupie-uri, un BJ queen, povestește (cu atâta naturalețe) unui reporter de la Spin, într-o dimineață de vineri, în Little Rock, Arkansas:

So I’m out on the tour bus, smokin’ dope and blowing roadies, and who comes into the back lounge? Neil fucking Diamond. Neil looks me up and down and nods his approval, then he gets high with us, and disappears backstage. A few minutes later, his manager says he wants to see me in his dressing room. So I knock on the door, and there’s Neil waiting for me in a blue robe. And I didn’t just suck him – there was fucking, too.

Connie e foarte sinceră, foarte sociabilă, mereu spunând oamenilor povești din perioada ei de groupie, încă locuiește în Little Rock, unde este un fel de legendă și toți oamenii îi știu numele atunci când intră într-un bar. A scris și ea o carte care se numește Rock Groupie: The Intimate Adventures of “Sweet Connie” from Little Rock.

conniehamzy


Chiar și acum, când am mai depășit perioada am-15-ani-și-sunt-urâtă, încă mă entuziasmez la poveștile lor, care au un aer murdar cumva, dar totodată parcă de câte ori le citesc/ascult mi se pare că mă uit la fotografii sepia sau la diapozitive vechi cu fete frumoase și albe, cu flori în păr, picioare lungi și piele care se înroșește repede. Și parcă le și aud foindu-se pe o canapea de piele în Whisky a Go Go, cu obrajii roșii de la prea mult alcool și cu o șuviță de păr udă & ondulată căzând peste gene, râzând și plimbându-și limbile peste dinții mici.


Citește și Hysterical literature sau cum să strângi mai tare din dinți