Andrei Alexandru Burcea are 19 ani și e student la Arte. Ține și workshop-uri prin facultate de anul ăsta și are o pasiune pentru longboard, care l-a și determinat să înceapă un proiect care documentează ce se întâmplă cu sportul ăsta în România. Printre altele, e fotograf la VICE și pictează.

Povestești într-un post de pe tumblr că aproape ai murit într-un accident de mașină și că ai trăit flash-ul legendar cu întreaga viață trecându-ți prin fața ochilor. Ai descoperit vreo amintire pe care nu știai că o ai și pe care ai vrea să o poți transforma într-o fotografie?

Da, am o imagine vizuală, auditivă și olfactivă de când eram foarte mic (sub un an, aproximativ vreo 6-7 luni). Stăteam în fund, cu picioarele întinse într-un pampers în apartamentul bunicilor mei, pe măsuța din sufragerie, înconjurat de cozonaci făcuți de bunica și lapte în timp ce eu mușcam o felie, împreună cu părinții mei și bunicii în jurul mesei. Sunt sigur că ar fi ieșit un auto portret/ portret de grup extraordinar.

Ce înseamnă pentru tine o fotografie ratată și ce simți când se întâmplă asta?

Ideea de fotografie ratată pentru mine nu prea există, deoarece nu fac doar fotografii. Pe lângă fotografiat, eu mai desenez și pictez, în ultima vreme, mai mult pe format digital. Folosesc „fotografiile ratate” în colaje digitale, idei viitoare pentru desene, ilustrații sau/și picturi. Dar sunt momentele respective când simți că o fotografie este declanșată la momentul neoportun datorită unor factori externi sau/și intern. Îmi notez data și ora respectivă și îmi imaginez cum ar fi arătat cadrul cel mai bun al scenei respective ca pe viitor să îl pot surprinde.

Lucruri pe care nu te saturi să le privești și/sau la care nu suporți să te uiți

Îmi place să mă uit la multe lucruri, una dintre ele ar fi microexpresiile faciale ale oamenilor cu care vorbesc și detaliile limbajului corporal. Ador să mă holbez în ochii cuiva, dar nu într-un mod insistent, ci unul mai subtil, astfel încât de cele mai multe ori, persoana respectivă să nu își dea seama. De fiecare dată când mă plimb, mă deplasez într-un loc anume sau aștept pe cineva, observ oamenii și îmi imaginez ce povești au fiecare după cum se îmbracă și cum arată. În general, mă uit la forme interesante, oameni, obiecte din interior, lucruri de pe stradă și încerc să găsesc frumosul din ele. Singurul lucru din natură de care nu mă satur sunt stelele.

Ce nu ar trebui să lipsească din soundtrackul zilei de azi?

Trust – CapitolHTRK – PantiesFuture Islands – Balance. De când am dat de ea într-un videoclip cu longboard a lui Liam Morgan, o ascult cât pot de mult în fiecare zi, ori de pe telefon ori de la desktop.

Există un cadru pe care îl ai în cap de ceva vreme, dar nu ai avut șansa să îl prinzi încă?

De când m-am mutat în București, tot aștept un moment în care spațiul urban va fi fără lumini și cerul senin ca să pot surprinde și bolta cerească într-o singură fotografie.

Cum ai de gând să-ți petreci dimineața de mâine?

Mâine dimineață o să fiu prezent ca fotograf și videograf în culise la filmările pentru noul videoclip al celor de la The Bridge Committee, împreună cu Ralph Kent Archie Jr. și Cosmin Dominte (Jazz 8).

Cel mai frumos loc din cel mai frumos oraș

Belvedere ar fi, de pe drumul de Poiana Brașov. Este un loc vizitat de foarte mulți brașoveni și turiști. Toată lumea face selfie-uri și sex în mașini. Pentru majoritatea este un loc romantic și de băut cu lumânările orașului în depărtare. Eu merg de obicei un pic mai sus de drum, pe un deal în spate, chiar la marginea pădurii. Contrastul cu natura și urbanul văzut în depărtare e unul unic. Văd acest loc ca un portal între cele două lumi și pentru mine este un loc spiritual în care pot sta singur și reflecta (îmi place să fiu și să fac multe activități singur).

Brașovul iarna, văzut noaptea

bellvedere-4561_final-web2

Marginea pădurii de pe deal, ziua

41_web

Primul lucru pe care ți-l imaginezi dacă închizi ochii acum

tumblr_n7akhndZXA1qzdpr4o1_500

Și nu, nu neapărat din cauza răcelii, ci pentru că beau ceai în fiecare zi.

O imagine care ți-a rămas în minte dintr-un film

Under the Skin (2013), Jonathan Glazer

undertheskin8

Pe Andrei și fotografiile & picturile lui digitale îl puteți găsi pe

Instagram, Tumblr, Behance, și aici