Spectacolul-performance Mraky/ Nori, realizat de grupul de research & development Handa Gote a avut premiera în 2011, la Praga, și a fost jucat în iunie 2014, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Am fost acolo, într-o sală studio arhiplină, și am văzut-o pe Veronika Švábová încercând să ajungă la familia ei și am vrut și eu să ajung la familia mea. Pe cei de la Handa Gote îi găsiți la jedefrau.org și handagote.com.

image source: http://www.sibfest.ro/images/Evenimente2014/handa-gote-cehia-001.jpg

Pe câte dintre greșelile strămoșilor noștri le repetăm fără măcar să știm? Câte lucruri descoperim la fel cum au făcut-o și ei, câți dintre noi ne vom pune măști ca să ne speriem nepoții sau îi vom înțepa cu barba? Câți dintre noi vom învăța să înotăm sprijinindu-ne cu abdomenul de un scaun și mișcând sincron mâinile și picioarele pentru că nu e nicio mare aproape? Cât trebuie să pilim și să dezgropăm ca să aflăm mai multe despre cei care-au fost? De fapt, câte nume din familia ta știi?

Veronika Švábová de la Handa Gote face, în Nori, un colaj de amintiri recuperate (de la străbunici, mătuși îndepărtate, bunici, unchi, părinți) atât vizual, prin proiecții, cât și narativ. Adevărul e că are și material cu care să lucreze. Nu toți avem un străbunic care a înființat Partidul Comunist Ceh (deși bag mâna-n foc că bunicului meu i-ar fi plăcut) și a scăpat din lagărul de concentrare pentru că nu-i încărunțiseră sprâncenele și i-a învins pe ceilalți prizonieri la sprint când avea 70 de ani.

Veronika Švábová ne-a pregătit nori și ne spune că bunica ei i-a lăsat rețeta (reprodusă mai jos, de pe un flyer). Și norii miros bine.

Veronika Švábová își bagă capul într-o găleată plină cu apă și vorbește. Vorbește. Vorbește.

Cât de mult ne influențează acțiunile strămoșilor noștri? Câți dintre noi avem o casă în care au locuit cel puțin trei generații de oameni cu același sânge? Ea are. Pentru o oră a fost acolo, în fața noastră, o căsuță mică din hârtie în care pâlpâia inima Veronikăi. Câți dintre noi avem bunici ale căror mâini au atins mâinile noastre și câți dintre noi ne-am cuibărit sub plapumă, între două corpuri pline de riduri și ne-am simțit în siguranță?

Bunicul ei a învățat-o să tragă cu pușca. Bunicul meu mi-a adus un pistol de plastic și niște cătușe. Uite, Veronika, până la urmă amândoi putem ucide.

Eu n-am găsit jurnale și nici corpuri cu multe brațe care să se învârtă și să se strângă în jurul meu și n-am găsit nici megafoane, pentru că noi am tăcut mereu. Mai ales sub apă.

image source: http://www.alfredvedvore.cz/admin/user_img/photogal/big/295_15697114104f30036195bfd.jpg

Cât de mult ai curaj să afli despre familia ta? Câte scrisori ai curaj să citești? Câte fotografii ai curaj să scoți din albumul verde, cu panglică? Ce ești dispus să faci ca să știi cu adevărat cine au fost ai tăi?

Veronika Švábová dansează cu proiecția ei.

Veronika Švábová se așează în genunchi într-un patrulater cu laturile de bandă adezivă și râde isteric.

Vreau să fiu aici. Vreau să fiu aici.

Cine pe cine a dezmoștenit? Cine pe cine a alungat? Cine pe cine a iubit? Cine pe cine a abandonat? Când și cum și de ce?

Și eu am povești, și străbunica mea a speriat o haită de lupi trăgând cu pușca în aer și a mers cu sania trasă de câini, și altă străbunică de-a mea s-a născut în America și-a venit aici, că nu-i nicăieri ca aici, și altă străbunică de-a mea a fost unguroaică și bunica mea vorbește urât despre ea, și altă străbunică de-a mea a fost bună, așa zic toți, a așteptat să ne vadă pe noi, pe strănepoți, înainte de a muri. Și eu am avut un bunic pe care nu l-am cunoscut niciodată și unul care m-a învățat să înjur în rusă.

image source: http://jedefrau.org/en/data/jedefrau/fotogalerie/mraky-foto-jana-rabenhauptova/mraky-foto-jana-rabenhauptova-10.jpg

Dar poveștile mele n-ar fi fost niciodată ca ale Veronikăi Švábová, pentru că eu nu știu să înot și nici să fac nori.

 

MRAKY / NORI

150 g de grăsime
150 g de făină
6 ouă
un sfert de litru de apă

Pentru început preîncălziţi cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi topiţi 150 g de grăsime în 1/4 l de apă. Luaţi conţinutul de pe foc şi amestecaţi cu 150 g de făină pentru o consistenţă mai bună. Lăsaţi să se răcească 5 minute. Adăugaţi treptat 6 ouă. Amestecaţi încet pentru a obţine un conţinut mai fin. Turnaţi conţinutul în două tăvi bine unse cu grăsime şi lăsaţi-le în cuptorul preîncălzit 20 de minute.

Important – nu deschideţi uşa de la cuptor în prímele 5 min sau Norii nu se vor ridica.

Reţeta originală avea şi umplutură, dar noi servim Norii cu gem de casă.

 

Handa Gote, Nori, 2011