Cui i-e dor de Tavi şi al său blog The Style Rookie, declarat defunct încă din octombrie 2014 de ea însăşi? Cine e Tavi Gevinson? O puştoaică iniţial, o fată ca toate fetele care începe de foarte devreme un site de stil personal. Ajunge să fie un succes când ea are în jur de 15 ani. Tavi are acum 18 şi locuieşte în New York. S-a lăsat de blog, dar nu de modă. De modă nu te laşi niciodată. Primele imagini pe care le-am văzut cu Tavi sunt cele cu ea îmbrăcată în Miu Miu. Mi-a rămas în minte mai ales cu o pereche de sandale albastru marin cu pisici albe pe ele, aruncate parcă într-un coş pentru cumpărături de la supermarket. Asta se întâmpla pe când ea avea vreo 13 ani şi încă locuia în Illinois. Miu Miu îi împrumuta deja piese din colecţia lor Spring/Summer 2010. Revenind la numele fostului ei site, el se traduce ca începător într-ale stilului. Tavi a fost modestă de la început, chiar dacă este un “copil divin” al modei.

11092531_968952459782604_171023824_o

La 13 ani încă purtam ce purtau cei din jurul meu şi îmi făceam griji că moda momentului nu se potrivea picioarelor mele subţiri, dar perseveram. Când mă uitam în jos la ele în drumul de 7 minute între casă şi şcoală eram mulţumită, când dădeam peste vreo oglindă mă răzgândeam şi fugeam. Ceilalţi erau de cele mai multe ori oglinda. Când am văzut-o prima oară pe Tavi aveam în jur de 20 şi o idee destul de clară despre pasiunea mea aproape sufocantă pentru tot ce înseamnă haine, coliere, eşarfe, încălţări, băşti şi mai ales pălării. Mă ascunsesem deja în spatele lor şi ele mă păzeau liniştite, dar mereu defensive. Straturi de material peste straturi de material şi niciun cuvânt către sau dinspre cei de la Miu Miu pe care îi descopream tot atunci.

11084568_968952449782605_889581703_n

Reluând un interviu cu Tavi, o aud mărturisind că și ei, ca și mie, i se spune că felul în care se îmbracă e mișto, dar că nimeni altcineva nu ar purta hainele așa. Camera focalizează pe gulerul galben și ascuțit al cămășii ei pe care sunt desenate doamne dezbrăcate (“There are naked ladies on your collar”, îi zice un profesor) și scrie cu litere negre și rotunde Miu Miu. A durat mult să separ imaginea lui Tavi de Miu Miu, dar în timp am reușit să o fac. În timp am reușit și să îmi atașez propria mea imagine de sine de colecțiile Miu Miu și mi-a ieșit. Nu înseamnă că ceilalți văd sau că există vreo afiliere oficială cu ei. Sunt pur și simplu fascinată de această fiică tânără a casei Prada, care din 1993 nu încetează să uimească. Atât.

11076637_968952456449271_901640330_o

În general nu urmăresc și nici nu idealizez nicio casă de modă, dar Miu Miu nu e niciodată doar asta. Miu Miu e o regină cu portrete pictate în pasteluri și unghiuri nemaiîntâlnite și a cărei mână e sărutată de cel puțin o sută de ori pe zi. Mă simt mereu inconfortabil când sunt întrebată care este casa mea preferată, dar inevitabil răspund Miu Miu. Nu mi-a fost dat să mă întâlnesc cu ea mai departe de ecranul unui laptop sau de o pereche de încălțări din piele roșie lăcuită pe care vecina mea de palier din New York nu le purta niciodată. Nu am avut curajul nici măcar să i le cer împrumut, ca între fete. Când vine vorba de Miu Miu devin cea mai timidă dintre Cenușărese.

De copiat am copiat de la Miu Miu și nu aveam cum altfel, atunci când paradele lor se așază pe repeat în fața ochilor mei și mâinile nu pot protesta și nici măcar apăsa eliberatorul pause sau close window. Îmbracă-mă, regină, așa cum ți-ai îmbrăcat prima și singura prințesă pe numele ei Tavi Gevinson. Între timp, nu pot decât să te aștept, cu piciorul drept întins și gamba grațios încordată și să îmi repet: e prea devreme, e prea târziu…