Când eram mică aveam un vis care se tot repeta. Visam că am un frate geamăn și că ne jucam pe un câmp cu iarbă foarte înaltă și amândoi aveam părul lung și blond și un breton des și amândoi eram îmbrăcați în salopete și tricouri verzi cu dungi. Și-mi amintesc cum îmi doream să am visul ăla. Cum mă trezeam în fiecare noapte la 4-5 dimineața și mă puneam lângă ai mei în pat pentru că îmi era frică și mă rugam să mai visez câmpul cu iarbă înaltă, pe mine și pe băiatul care arăta exact ca mine. Am știut că-mi plac persoanele cu look androgin când prietenei mele cele mai bune a început să-i placă de un tip care avea trăsături foarte feminine. Și mie, mai târziu, de același tip (teenage is fun, ain’t it?). Prietena mea desena anime stuff pe atunci și ne uitam împreuna la Death Note și la Wolf’s Rain și îmi amintesc că, pentru că nu avea cum să-mi arate cât de frumos era tipul ăsta, îmi făcea desene cu el și arăta mereu ca un personaj de anime, doar că fără ochii ăia atât de mari. Tot în perioada asta și tot prin ea, am descoperit un model androgin pe care îl cheama Andrej Pejic. Și îmi amintesc că de câte ori arătam poze cu el cuiva, toți erau absolut oripilați și eu nu înțelegeam de ce. De ce trebuie să definim bărbații ca având păr peste tot și de ce trebuie să meargă într-un anumit fel și să nu aibă deloc gesturi feminine și de ce trebuie femeile să aibă părul lung și sânii mari și de ce se lua toată lumea de tipul ăsta și-i spuneau că arată ca o femeie ca și cum ar fi fost o chestie nasoală și de ce pe el îl deranja asta, la urma urmei. Ei bine, cel puțin în lumea modei, genul nu mai e o problemă.


Și o să-l iau ca prim exemplu pe Andrej Pejic, dacă tot l-am pomenit deja. Andrej, recent, a devenit Andreja, ceea ce mie îmi displace profund pentru că își pierde tot farmecul. Acum arată doar ca o femeie frumoasă, și femei frumoase în lumea modei sunt peste tot, în schimb bărbații care nu au o tonă de mușchi și spate triunghiular + look-ul ăla de italian neras sunt mai rari în lumea modei. O să vorbesc despre Andrej cel pe care l-am descoperit eu când aveam 16 ani. Andrej are 23 de ani și s-a născut în Bosnia & Herțegovina, dar a emigrat în Australia când a venit războiul. Mai are un frate, Igor, nu la fel de feminin ca el (deși asta ar fi fost mișto) și o mamă pe care nu o deranjează absolut deloc că fiul ei pozează în haine de femeie și e mai mereu machiat, ba încă e foarte mândră de asta.

andrej and his mother

Andrej avea o frumusețe aparte încă din adolescență, ceea ce probabil, i-a adus o viață grea la școală și la liceu, mama lui spunând că se înțelegea mult mai bine cu fetele decât cu băieții. A fost găsit de un talent scout pe vremea când lucra la McDonald’s și foarte repede a ajuns să fie model pentru titani ai modei cum sunt Jean Paul Gaultier sau Marc Jacobs, pentru care poza și drept femeie, și drept bărbat. Deși oamenii din lumea modei spun că dacă îl vezi live, emană totuși un aer masculin, la început cel puțin, Andrej a fost luat drept femeie chiar și de experți în modă:


Andrej spune că nu l-a deranjat asta niciodată, că se consideră un model unisex și că moda începe să se îndrepte în direcția asta în general.


Aș spune că match-ul lui Andrej este Erika Linder. Nu cred că cei doi au fost împreună sau ceva de genul ăsta, dar acum vreo doi ani au făcut un photo shoot pentru Forward împreună, în care el e ea și ea e el.

colaj andrej

“Battle of The Sexes” for FORWARD by Elyse Walker.
Photographer: Sara M. Saric.
Hair: Paul Rizo.
Make up: Lisa Storey

 

Erika e cunoscută în primul rând pentru asemănarea izbitoare cu Leonardo DiCaprio (in his early days). A și făcut un photo shoot pentru revista Candy în 2011:

erika_leo

Poze de Terry Richardson și Bruce Weber

 

Și mai cunoscută a devenit după ce a jucat în videoclipul lui Katy Perry pentru Unconditionally:


Erika s-a născut în Suedia și a devenit model la 20 de ani. Este model și pentru Unique și pentru Next, rocking both men and women clothes. I have too much imagination to just be one gender, scrie Erika în descrierea ei de pe Twitter.

Un alt model de care m-am îndrăgostit iremediabil după ce mi-a arătat-o o colegă de clasă din liceu e Freja Beha Erichsen. În copilărie Freja era your typical tomboy, a fost descoperită pe străzile orașului ei natal, Roskilde, de către un designer care trecea pe lângă într-un taxi. În 2004 Freja a semnat pentru IMG și a debutat defilând pentru colecția toamnă-iarnă 2005, Miu Miu. Între timp Freja a defilat pe catwalk-urile din toate capitalele modei și a fost model pentru Louis Vuitton, Chanel, Prada, Dior, Gucci, Burberry, Alexander Wang, Christian Lacroix, Versace și alții și a fost the face behind pentru campaniile de publicitate de la Hugo Boss, Calvin Klein, Valentino, Roberto Cavalli etc. A apărut în reviste importante cum sunt Vogue, Harper’s Bazaar sau Purple, care în 2010 a făcut un studiu despre look-ul androgin, în modă, pentru care au folosit-o pe Freja, făcând un photo shoot cu ea dezbrăcată. Despre asta puteți citi mai multe aici.

Freja, această superbă fuziune între o Jane Fonda tânără, Jim Morrison și Hilary Swank este un superfan al rockului clasic, are multe tatuaje, cântă la tobe, pian și chitară și este foarte activă în campaniile pentru drepturile homosexualilor.

Freja-Beha-Erichsen-Arizona-Muse-by-Terry-Richardson-DesignSceneNet-02

Freja Beha Erichsen și Arizona Muse

Un alt supermodel unisex e  Stav Strashko. Stav are ceva din Andrej Pejic, pe care îl admiră foarte tare, însă el admite că nu și-a făcut încă operație pentru schimbare de sex. Stav s-a născut în Ucraina, dar a crescut în Tel Aviv, unde a fost descoperit la 16 ani de către un stilist. Și de atunci a început totul, spune Stav pentru revista Elle. A semnat cu One Models și acum, la puțin peste 18 ani, speră să ajungă pe toate catwalk-urile din lume și, ca toți androginii frumoși, vrea să fie model atât pentru hainele de femei, cât și pentru cele de bărbați.

STAV

Last but not least, tomboy Casey Legler. Casey s-a născut în Franța și a fost prima femeie care a semnat un contract pentru a fi model masculin la Ford Models.

casey

Înainte de asta, Casey a fost înotătoare de performanță, participând și la Jocurile Olimpice de Vară din 1996. S-a lăsat de înot la 21 de ani ca să studieze arhitectură și design. Mai târziu, prietena ei, fotografa Cass Bird, le-a arătat celor de la Ford Model Management câteva fotografii cu Casey, de aici începând cariera sa drept model masculin. Casey are acum 37 de ani și e încă model și pentru femei și pentru bărbați.

The first thing I want to get out of the way is to ask you to look at this list: Gertrude Stein, Greta Garbo, Jenny Shimizu, Tilda Swinton, Jack Halberstam, Stella Tennant, Judith Butler, Erika Linder … it goes on. If you do not know who everyone on the list is, go look them up, your life will be larger for it. You should, after that, realise that this is not a question of “trend”. There is a historical tradition you should know about and it is certainly not about gender. It is about being fierce, scrie Casey pentru The Guardian.

casey legler

Cred că cel mai potrivit mod cu care să închei articolul ăsta e videoclipul lui David Bowie, în care apar Andrej Pejic și Tilda Swinton, care nu este nici ea străină de androginie (cum, de altfel, nu e nici Bowie):